Κοινή δήλωση διεθνιστών από Ρωσία και Ουκρανία ενάντια στον πόλεμο

Πόλεμο κατά του πολέμου! Καμιά σταγόνα αίμα για το "έθνος"!

 

Η πάλη για την εξουσία μεταξύ των ολιγαρχικών φατριών στην Ουκρανία υπάρχει κίνδυνος να κλιμακωθεί σε μια διεθνή ένοπλη σύρραξη. Ο ρωσικός καπιταλισμός σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την αναδιανομή της ουκρανικής κρατικής εξουσίας για να εφαρμόσει τις μακροχρόνιες αυτοκρατορικές και επεκτατικές βλέψεις της στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία, όπου έχει ισχυρά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.

 

Στο έδαφος του επόμενου γύρου της επικείμενης οικονομικής κρίσης στη Ρωσία, το καθεστώς προσπαθεί να υποδαυλίσει το ρωσικό εθνικισμό για να αποσπάσει την προσοχή από τα αυξανόμενα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα των εργαζομένων: μισθούς και συντάξεις φτώχειας, διάλυση των υπηρεσιών περίθαλψης, της εκπαίδευσης και άλλων κοινωνικών υπηρεσιών. Στην καταιγίδα της εθνικιστικής και πολεμικής ρητορείας είναι πιο εύκολο να ολοκληρωθεί ο σχηματισμός ενός κορπορατιστικού αυταρχικού κράτους με βάση αντιδραστικές συντηρητικές αξίες και κατασταλτικές πολιτικές.

 

Στην Ουκρανία, η οξεία οικονομική και πολιτική κρίση έχει οδηγήσει σε αυξανόμενη αντιπαράθεση μεταξύ “παλαιών” και “νέων” ολιγαρχικών φατριών, και χρησιμοποιήθηκαν ακροδεξιοί και υπερεθνικιστοί σχηματισμοί για να κάνουν πραξικόπημα στο Κίεβο. Η πολιτική ελίτ της Κριμαίας και της Ανατολικής Ουκρανίας δεν προτίθεται να μοιραστεί την εξουσία και την ιδιοκτησία της με τους νέους κυβερνήτες του Κιέβου και προσπαθεί να στηριχτεί στη βοήθεια από τη ρωσική κυβέρνηση. Και οι δύο πλευρές κατέφυγαν σε αχαλίνωτη εθνικιστική υστερία. Υπάρχουν ένοπλες συγκρούσεις, αιματοχυσία. Οι δυτικές δυνάμεις έχουν τα δικά τους συμφέροντα και επιδιώξεις, και η παρέμβασή τους στη σύγκρουση θα μπορούσε να οδηγήσει σε Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Αντιμαχόμενες κλίκες των αφεντικών, ως συνήθως, αναγκάζουν να πολεμήσουμε για τα συμφέροντά τους εμάς, τους απλούς ανθρώπους: τους μισθωτούς εργάτες, τους άνεργους, τους φοιτητές, τους συνταξιούχους... Μεθώντας μας με τα εθνικιστικά ναρκωτικά, βάζουν τον έναν ενάντια στον άλλον, κάνοντάς μας να ξεχάσουμε τις πραγματικές ανάγκες και τα συμφέροντά μας: δεν πρέπει και δεν μπορούμε να νοιαζόμαστε για τα “έθνη” τους, όταν μας απασχολούν περισσότερο ζωτικά και πιεστικά προβλήματα - πώς να τα βγάλουμε πέρα στο σύστημα που βρήκαν για να μας υποδουλώσουν και να καταπιέσουν.

 

Δεν θα υποκύψουμε στην εθνικιστική μέθη. Στο διάολο το κράτος και τα “έθνη” τους, οι σημαίες και τα αξιώματά τους! Αυτός δεν είναι δικός μας πόλεμος, και δεν πρέπει να πάρουμε μέρος σε αυτόν, πληρώνοντας με το δικό μας αίμα τα παλάτια τους, τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους και την απόλαυσή τους να κάθονται στις μαλακές καρέκλες των αρχών. Και αν τα αφεντικά στη Μόσχα, το Κίεβο, το Λβιβ, το Χάρκοβο, το Ντόνετσκ και τη Συμφερόπολη, το Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες ξεκινήσουν αυτόν τον πόλεμο, καθήκον μας είναι να αντισταθούμε με όλα τα μέσα!

 

Όχι πόλεμος μεταξύ των “εθνών”, όχι ειρήνη μεταξύ των τάξεων!

 

KRAS, ρωσικό τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Εργαζομένων (International Workers Association)

 

Διεθνιστές από Ουκρανία, Ρωσία, Μολδαβία, Ισραήλ, Λιθουανία

 

Αναρχική Ομοσπονδία Μολδαβίας

 

Φράξια Επαναστατών Σοσιαλιστών (Ουκρανία)

 

Η δήλωση αυτή είναι ανοικτή για υπογραφή

 

Η δήλωση συνοδεύεται από:

 

Εργασίας Συμμαχία Αλληλεγγύης (Βόρεια Αμερική)

 

Διεθνιστές από την ΗΠΑ, Ιρλανδία, Ολλανδία

Οι αναρχο-συνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ρουμανία

Οι φιλελεύθεροι της Βαρκελώνης

Η κομμουνιστική αριστερά και διεθνιστική Εκουαδόρ, το Περού, τη Δομινικανή Δημοκρατία, το Μεξικό, την Ουρουγουάη και τη Βενεζουέλα

Εργατικό Κομμουνιστικό-Initiative (Γαλλία)

Ομάδα Leicester Αναρχική Ομοσπονδία (Βρετανία)

 

Γαλλοφωνίας Αναρχική Ομοσπονδία

 

Διεθνής Αναρχικών Ομοσπονδιών

 

Ένωση εργαζομένων και της επισφαλούς Κλερμόν-Φεράν CNT-AIT (Γαλλία)

 

«Παγκόσμια Επανάσταση» (Κροατία)

 

ελευθεριακή σοσιαλιστής (Αίγυπτος)

 

ομάδα libcom.org

 

Δίκτυο "World in Common"

 

Industrial Workers of the World (IWW)

 

Αναρχική φατρία του Παγκόσμιου Συνδέσμου των μη εθνικών

 

Ομάδα Bristol Αναρχική Ομοσπονδία (Βρετανία)

 

Δίκτυο αναρχοσυνδικαλιστές (Κροατία)

 

Hamid Moradei (libcom.org/tags/hamid-moradei)

Αιχμή κοινωνικής δράσης (Αθήνα, Ελλάδα)

Αναρχική Ομοσπονδία - Περιφερειακό Δίκτυο South East England

 

South Florida General Membership Branch of Industrial Workers of the World (USA)

 

Ρόζα Λούξεμπουργκ Page (www.facebook.com/rosa.luksemburg)

Αντιπυρηνικό Δίκτυο (Ιταλία)

 

Αναρχικός από την Αγγλία

 

Κύκλος "Alternativa di Classe" (Ιταλία)

 

Αναρχική Ομοσπονδία Εδιμβούργο

 

Μετάφραση: εργατική εφημερίδα Δράση